Stedentrip Kopenhagen? Boek nú jouw Citytrip op Stedentrips.nl! (2023)

Kopenhagen ligt op het meest oostelijke puntje van het Deense eiland Sjaelland, aan de kust. De hoofdstad van Denemarken staat bekend om zijn sfeer van gemoedelijkheid, maar tegelijkertijd straalt de stad ook de duidelijke Scandinavische frisheid en eerlijkheid uit. Door de combinatie van deze kwaliteiten kan een stedentrip naar Kopenhagen per definitie niet stuk: alles is er goed geregeld, het openbaar vervoer is netjes, de stad zelf schoon. Hoewel het er vaak goed en zonnig weer kan zijn, mag u door de noordelijke ligging geen mediterrane temperaturen verwachten. Maar ook daarin zijn de Denen flexibel: overal kunt u knusse barretjes en eettentjes induiken. Musea en galeries bezoeken kan zo veel u maar wilt, want omdat de Denen een kunst- en cultuurminnend volkje zijn, is er een zeer rijk aanbod op dit gebied. Ervaar het allemaal zelf en laat u gaan, wordt verliefd op Kopenhagen.

Kopenhagen, een groene metropool met meer fietsen dan auto's, kastelen die zó in een sprookjesboek zouden kunnen staan, mooie moderne architectuur en hip Deens design. Of u nu van hedendaagse kunst, van klassieken of van antiek houdt, Kopenhagen heeft het allemaal met haar grote variatie aan musea en kunstgaleries. De Denen houden van kunst en cultuur op ieder gebied en dat is te merken. U kunt in de hoofdstad met alle gemak een avond uit naar ballet, opera of theater, maar Kopenhagen staat ook bekend om de concerten op kleine en grote podia, inclusief jazz.De gastronomie, die draagt Kopenhagen hoog in het stoere rood-witte vaandel. De 'New Nordic Kitchen' wint enorm aan populariteit; niet voor niets werd restaurant Noma dit jaar voor de zoveelste keer verkozen tot het beste restaurant ter wereld. Ook de titel van beste chef-kok gaat jaar na jaar naar een Deen. Eet een lekkere Deense lunch wanneer u in Kopenhagen wilt uitpuffen van het sightseeën, want dankzij het voedzame donkere smørrebrød bent u in no time weer op de been.In de verkeersvrije oude binnenstad en langs de kades van Nyhavn en Christianshavn bruist het van de gezelligheid. Op terrassen wordt, als het zonnetje tevoorschijn komt, vrolijk gekwebbeld en in de smalle historische straatjes vindt u de leukste winkels. De Denen zijn een open en vriendelijk volk, en dat straalt de stad ook echt uit.

Alle bezienswaardigheden zijn goed te bereiken; reizen met de keurig onderhouden metro is in Kopenhagen werkelijk een genot. De stad heeft metrostations die tot de mooiste ter wereld behoren. Een avond aan de zwier gaat u het beste in Nyhavn, u vindt hier een enorm aanbod aan restaurants en barretjes. Maar ook trendy clubs waar jong en oud Kopenhagen zich gebroederlijk in het zweet dansen zijn er in overvloed. Kom op, Kopenhagen wacht. U zit er zo!

De stad van de schrijver Hans Christian Andersen:

Wat gaat u bekijken tijdens uw stedentrip naar Kopenhagen, waar de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen een groot deel van zijn leven doorbracht? Natuurlijk het standbeeld in de haven, 'Den Lille Havfrue'. Het is een beeld van Edvard Eriksen uit 1913, het sprookje ‘De kleine zeemeermin’ van Andersen leverde hem er de inspiratie voor. Maar de heerlijke Deense hoofdstad met het groene, progressieve hart nodigt uit tot nog veel meer.

Een groot deel van de bezienswaardigheden is redelijk dicht bij elkaar te vinden in het overzichtelijke centrum, met aan de bovengrens het Rosenburg kasteel in het noorden en attractiepark Tivoli in het zuiden. In het westen van de oude stad loopt u zo de botanische tuin in en in het oosten komt u terecht in Nyhavn, de authentieke haven. Duidelijk is dat de monarchie haar statige stempel op de stad heeft gedrukt. U struikelt er bijna over de geweldig goed onderhouden koninklijke verblijven; bij het winterverblijf van de koninklijke familie, Amalienborg, kunt u de wisseling van de wacht meemaken. Overal in de stad wappert de stoere rood-witte Deense vlag.

Ga voor een inkijkje in het progressieve, alternatieve hart van de Denen naar ‘de stad in de stad’, het anarchistische vrijstaatje Christiania, waar kunstenaars en levensgenieters al sinds begin zeventiger jaren in hun eigengebouwde huizen wonen. Het is een grote publiekstrekker, en hoewel de bewoners niet vies van commercie zijn en u er bijvoorbeeld terecht kunt in bars en restaurants, heeft Christiana toch haar authenticiteit weten te behouden.

Tip: doe als de locals en doorkruis Kopenhagen op de fiets! Leuk om te doen samen met een gids, er zijn volop mogelijkheden voor het boeken van een toer, maar ook geweldig zo uit de losse pols. Daarmee heeft u zich helemaal aangepast aan de ontspannen en frisse inslag van de Kopenhagenaren.

Ga naar bezienswaardigheden

Stad met moderne designshops:

Deens design staat internationaal hoog in aanzien en in Kopenhagen komt u het overal tegen. Oude panden zijn omgebouwd tot moderne designshops, het hele winkelgebied straalt een bepaalde klasse uit. Alleen al door hoe de Kopenhagenaren zich kleden, is te zien dat stijl een sleutelwoord is. Winkelen in Kopenhagen is een waar feest, van veel Deense maar ook internationale modemerken is er een flagship store gevestigd. Ga maar eens op pad in Europa's langste autovrije winkelstraat Strøget, die het centrum van de stad en van het winkelgebied bepaalt.

Denemarken is niet een goedkoop land, maar ook daar hebben de Denen allerlei trucs op bedacht. Zo lokken ze u graag richting Nørrebro, waar u voor beduidend lagere bedragen terecht kunt in de winkels van opkomende designers. Rondom het centrum wemelt het van de vintage- en tweedehandszaakjes in de vele zijstraatjes. Kopenhagen is progressief in hart en nieren, ook als het om shoppen gaat.

Ga naar winkelen

Waar kunt u genieten van de veelal gratis muziekfestivals?:

Na een avondje uit weet u het zeker: het klopt wat er over Kopenhagen gezegd wordt. Kopenhagen is eigentijds! De stad staat bol van de hippe barretjes en clubs, en het is duidelijk dat de Denen de echte live muziek in ere houden. Want nergens staan er zo veel lekker klinkende bandjes op kleine en grotere podia dan in Kopenhagen. Langs de haven Nyhavn is het op de terrasjes heerlijk bijkomen van een dag sightseeën, fijn onder de terrasverwarmer en met een dekentje over de benen zit u aan een Carlsberg of Tuborg biertje.

Liever naar een stijlvolle hippe bar, dat kan ook. Of zoek zo’n sympathieke traditionele pub op, vaak te vinden in de kelders van oude historische panden. Nog niet moe? En zin in meer avontuur? Kopenhagen telt een aantal grote moderne clubs waar u tot diep in de nacht kunt swingen.

Ga naar uitgaan

Waar vindt u het bekende voedzame smørrebrød?:

Culinair gezien zit u echt op de eerste rang in Kopenhagen. In de Deense hoofdstad zijn de afgelopen jaren al vele Michelinsterren vergeven, verdeeld over verschillende restaurants. De hoofdstad bruist op het gebied van de gastronomie, die ieder jaar uitgebreid tot zijn recht komt tijdens het CPH Cooking Festival. En als klap op de vuurpijl is in de Deense hoofdstad ook ’s werelds beste restaurant te vinden: in een oud pakhuis in het centrum, aan de kade van Christianshavn, staan de topkoks achter de hete vuren bij Noma. De Denen zijn maar wat trots op hun goede naam en doen hun best de toerist op culinair gebied volledig in de watten te leggen.

Het is in Kopenhagen dus prima uit eten gaan, voor iedereen, want de stad huisvest ook een hele reeks biologische restaurants, en dat in alle prijsklassen. Kijk er trouwens niet raar van op als een restaurant wat later op de avond verandert in een gezellig café: dit soort gelegenheden noemen ze in Kopenhagen 'Frokostkaelder'.

De Denen zijn dol op zoet en bij welk bakkertje u ook binnenloopt, u komt nooit zonder een zak vol smikkelgoed naar buiten. Maar ook voor de hartige trek is er de hele dag door van alles in de stad te koop. Snack tussendoor zo’n typisch Deense hotdog, of bestel voor de lunch een portie smørrebrød. Buiten zitten kan nog tot redelijk laat in het seizoen in het noordelijk gelegen Kopenhagen, want de terrasheater wordt er gretig ingezet. Over de stoelen liggen standaard warme fleecedekens om heerlijk onder te duiken mocht u het toch fris krijgen.

Ga naar eten en drinken

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Gov. Deandrea McKenzie

Last Updated: 18/05/2023

Views: 6211

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Gov. Deandrea McKenzie

Birthday: 2001-01-17

Address: Suite 769 2454 Marsha Coves, Debbieton, MS 95002

Phone: +813077629322

Job: Real-Estate Executive

Hobby: Archery, Metal detecting, Kitesurfing, Genealogy, Kitesurfing, Calligraphy, Roller skating

Introduction: My name is Gov. Deandrea McKenzie, I am a spotless, clean, glamorous, sparkling, adventurous, nice, brainy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.